Logo

Alfabetische navigatie voor Magento categorieeën

Een magento webshop met veel (sub)categorieën makkelijk navigeerbaar houden

Voor Magento webshops met een breed assortiment, onderverdeeld in honderden categorieën en/of merken is er altijd de wens en uitdaging om de bezoeker een overzichtelijke weergave te geven van het assortiment. Daarnaast wordt er altijd gestreefd naar een zo kort mogelijke customer journey, zodat de bezoeker met minimale inspanning het gewenste product kan kopen.

Wanneer de bezoeker een specifiek product in het hoofd heeft kan er in veel gevallen succesvol gebruik gemaakt worden van een zoekfunctie. Echter wanneer de bezoeker geen specifiek product in het hoofd heeft, maar eerder een idee van een categorie of merk, voldoet de standaard zoekfunctie meestal niet.

Dit is vooral zo als er veel categorieën op de website aanwezig zijn, zoals bij bijvoorbeeld webshops in fashion. Een overvloed aan categorieën maakt navigeren al snel onoverzichtelijk en niet intuïtief. Daarom is het vanuit een UX oogpunt dan ook interessant om de bezoeker een (extra) mogelijkheid te geven om snel door categorieën heen te bladeren, waardoor de customer journey wordt verbeterd

Sortering van categorieën op hoofdletter als extra navigatiemethode binnen Magento Webshops

Een van onze klanten heeft exact dit probleem; het assortiment van de webshop is onderverdeeld in honderden categorieën. De categorieën zijn zeer beschrijvend voor de onderliggende producten, maar door de gelaagdheid (het aantal niveau's dat de categorie boomstructuur had) vereist navigeren 100% aandacht van de bezoeker voordat hij kan inschatten via welk navigatiepad hij uiteindelijk bij zijn producten kan komen. Het idee ontstond om de categoriestructuur plat te slaan (slechts 1 niveau) en onder te verdelen onder hoofdletter. Niet als vervanging van de hoofdnavigatie, maar als aanvullende navigatiemethode voor bezoekers.

Voordelen van de categorie navigatiebalk

Alle voordelen van de Reach Digital categorie navigatiebalk module op een rij:

  • Een andere manier voor de bezoeker om te kunnen vinden wat hij/zij zoekt (zelfs al weet hij/zij niet eens zeker wat precies)
  • Responsive design om de beschikbare schermruimte optimaal te gebruiken
  • De bezoeker kan zonder te typen makkelijk navigeren naar de gewenste categorie pagina
  • Support voor LESS
  • Maakt gebruik van jQuery

Volledige responsive en snel bruikbaar op desktop, tablet en mobile

De categorie navigatiebalk is ook responsive en wordt automatisch getoond op tablet. Op mobile wordt de categorie navigatiebalk automatisch in het menu geplaatst om waardevolle ruimte te besparen. Toch is ook op mobile op deze manier de bezoeker in 3 tikken bij een overzicht van categorieën beginnend met de gewenste letter.

Één van de grote voordelen van deze manier van navigeren is dat in geen geval de bezoeker genoodzaakt is om gebruik te maken van het toetsenbord. Alles gaat via klikken en tikken, en vooral op mobile en tablet biedt dit een prettige manier van online navigeren

Gebruik voor de Magento Admin

Aan gemak voor de Magento Admin is ook gedacht, de categorie navigatiebalk is een module en dus makkelijk aan en uit te zetten in het admin panel van Magento. Simpelweg door in de configuratie de module in te schakelen in System > Configuration > A-B-C Category Navigation > Enabled.

Stel zichtbare categorieën in met behulp van categorie level depth

De Admin kan ook eenvoudig bepalen welke categorieën zichtbaar zijn in het het categorie overzicht. Met behulp van het instellen van de categorie level depth in de module kan gelimiteerd worden hoe ver de module in de categorie levels kijkt.

Als de Magento Admin deze bijvoorbeeld instelt op ‘0’ zullen alle niet lege categorieën in op de overzichtspagina en in de resultaten worden getoond. En als de Admin bijvoorbeeld ‘3’ instelt als waarde zullen alleen de hoofdcategorieën worden getoond. En zo is er de mogelijkheid om elk level van categorieën en subcategorieën te kiezen

Magento 2 module ontwikkeling door Reach Digital

Reach Digital is expert in het ontwikkelen van Magento 1 & 2 webshops en maatwerk applicaties en modules voor Magento 1 & 2 webshops. Wij denken graag met u mee over uw uitdagingen en bieden innovatieve kwaliteits oplossingen. Bent u benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Op zoek naar een Magento webshop specialist?

We komen graag met je in gesprek. Direct een Magento webshop project opstarten?