Ga naar hoofdinhoud
Diensten
Kick-off in juli?

Nieuwe features Magento 2.3 en roadmap 2018 [update]


1 mei 2018
Laatst gewijzigd: 28 november 2018
Auteur: Erwin Otten
5 minuten leestijd
[update] Bron: Persbericht Magento 28 november, 2018
Magento 2.3 is vanaf vandaag beschikbaar. De release is aangekondigd in een email naar partners en te lezen op de Magento blog.
Het bericht bevat de volgende highlights, waarmee Magento 2.3 krachtige nieuwe tools biedt en "zowel de ervaring van de webshopeigenaar als die van de ontwikkelaar wordt verbeterd":
 • Beheer eenvoudig voorraad op meerdere locaties, versnel fulfillment en verbeter de checkoutprestaties met Multi-Source Inventory
 • Bouw superieure mobiele winkelervaringen en verlaag de 'total cost of ownership' met Progressive Web Apps
 • Maak nieuwe pagina's en update inhoud sneller met behulp van Page Builder, exclusief beschikbaar voor Magento Commerce
 • Ontwikkel een custom front-end ervaring en verbeter de prestaties van integraties en extenties met verbeterde API's
"Bovenop deze nieuwe functionaliteiten, biedt Magento 2.3 op vele vlakken verbetering, inclusief":
 • Two Factor Authentication en Google ReCAPTCHA-beveiligingshulpmiddelen om webshops te beveiligen
 • Nieuwe functionaliteit en uitgebreide wereldwijde beschikbaarheid voor Magento Shipping
 • Ondersteuning voor PHP 7.2
Lees ook:
Release notes van Magento 2.3
Onze uitgebreide handleiding van Multi Source Inventory
Onze uitleg over Progressive Web Apps

In Q3 van dit jaar (2018) brengt Magento versie 2.3 uit. Het is een versie waarin inspanningen en resultaten van het partner contribution programma duidelijk zichtbaar zijn.

Met de nieuwe features en mogelijkheden toont het welke visie het bedrijf heeft met betrekking tot de toekomst van e-commerce.

Download Magento 2.3

Overzicht features Magento 2.3 (PDF)

Community project Magento MSI

PWA Venia theme

Magento 2.3 GraphQL docs

Bulk API UI component set Peregrine

Magento Page Builder

Magento heeft nooit veel aandacht gehad voor CMS functionaliteit. Het is altijd vrijwel onmogelijk geweest om zonder tussenkomst van een technische partij een uitgebreide contentpagina te realiseren.

Om die reden nam Magento in 2016 Bluefoot Page Builder over. Een module waarmee het mogelijk wordt om rijke content pagina's met afbeeldingen, video's, formulieren en widgets samen te stellen door middel van een drag en drop interface. Na eerdere testversies alleen beschikbaar gesteld te hebben voor partners, zal Magento 2.3 de beta versie van Magento Page Builder bevatten die - theoretisch - in productie gebruikt kan worden. De functionaliteit zal exclusief beschikbaar zijn voor Magento commerce (de gelicenseerde versie).

Ondersteuning PHP 7.2

Op de Devblog van Magento werd eerder al aangekondigd dat Magento 2.3 compatible zal zijn met de nieuwste versie van PHP (PHP 7.2). De voornamelijke reden is de end of life van PHP 7.0 (3 december 2018). PHP 7.2 garandeert ondersteuning voor de komende 2 jaar.

Onderdeel van de upgrade naar PHP 7.2 is ook de vervanging van mcrypt met libsodium als encryptiemethode. Verbeterde beveiliging door onder andere betere hashing en een betere manier om wachtwoorden op te slaan.

Bron: Magento devblogs
We expect to release Magento 2.3 in 2018, and we will support this version for two years. At the same time, PHP 7.0 is nearing its end of life. Security releases will terminate in December 2018. PHP 7.1 will be actively supported until the end of the year, and we will provide security support for one additional year. The latest version, PHP 7.2, will be fully available and supported for the next two years.
Lees meer

Two Factor Authentication

Magento 2.3 biedt Two Factor Authentication als extra beveiligingslaag voor gebruikers. Dit kennen we wel van bijvoorbeeld Twitter of Facebook: nadat een gebruiker inlogt met gebruikersnaam en wachtwoord, wordt een code verstuurd (bijvoorbeeld per telefoon) die moet worden ingevuld als extra controlemiddel.

Voor de 2 factor authenticatie van Magento is gekozen om gebruik te maken van Google Auhthenticator. Een app die op je telefoon draait en een code genereert die tijdelijk geldig is.

PWA studio

Rond de release van Magento 2.3, zal de eerste versie van Magento's PWA studio beschikbaar zijn voor partners via een early adapter programma. Magento PWA studio is een toolset voor het bouwen van een progressive web app op het Magento platform. Een PWA biedt een app-achtige ervaring in de browser, met onder andere veel betere performance (denk 2G, 3G), offline compatibiliteit en push notificaties.

Magento PWA studio bestaat uit een thema (Venia), een set UI componenten (Peregrine) en Buildpack. De Magento PWA is geschreven in JSX, een superset van React javascript. Buildpack is configuratie en een samenstelling van libraries, waaronder Webpack. Webpack is een running-build-tool (zoals gulp dat ook is), die JSX compiled naar reguliere Javascript.

Begin dit jaar bouwden wij als één van de eersten van Nederland de Reach Digital website als progressive web app om bekend te raken met PWA technologie als webcomponents, GraphQL, Polymer, GraphCMS, Serviceworkers etc.

In het persbericht is Magento nog weinig specifiek over de features van PWA studio:

Bron: Persbericht Magento 24 april, 2018
Core features of Magento’s PWA Studio include:
 • Tools to personalize content and add local preferences;
 • Build and manage all channels and experiences via one code base, one deployment and app;
 • Intuitive user experience with innovative commerce and CMS theming; Modularized component architecture to help drive opportunities for extension resellers;
 • Purpose-built developer tools for fast prototyping, helpful debugging, rich feedback, and increased productivity
Lees meer

GraphQL

Onderdeel van PWA studio is een eerste implementatie van GraphQL. Vanaf Magento 2.3 is het voor module bouwers mogelijk om een GraphQL schema bij hun modules te voegen, waardoor ze toegankelijk worden via het GraphQL API endpoint.

De functionaliteit die de GraphQL API zal bieden zal voornamelijk liggen rondom productdata, content en systeemconfiguraties. Als 'future plans' (geen onderdeel van Magento 2.3) staan namelijk genoemd:

 • Mutations to support checkout, payments
 • Storefront GraphQL API for checkout, orders, my account
 • Improvements in GraphQL framework

MSI, meerdere voorraadlocaties per product

Met Magento MSI wordt het mogelijk om verschillende voorraadlocaties (of; warenhuizen) te koppelen aan een product. Wanneer een bestelling wordt geplaatst, wordt op basis van verzendadres bepaald vanaf welke voorraadlocatie verzending naar de klant het voordeligst is. Voorraadinformatie van voorraadlocaties kan via de API worden gekoppeld aan externe systemen. Zo kunnen bijvoorbeeld zowel de voorraden van winkels als die van het centrale magazijn in Magento worden opgeslagen.

MSI is compatible met alle producttypen, afgezien van bundled products en gegroepeerde producten.

'Declarative' database schema voor eenvoudigere upgrades

In Magento 2.3 is het mogelijk om database tabellen in XML te definiëren, in plaats van install scripts. Hierdoor worden Magento upgrades eenvoudiger en wordt het mogelijk om een rollback van een module of functionaliteit naar een vorige versie te doen. Iets wat onmogelijk is via install scripts.

WYSIWYG upgrade naar TinyMCE

In Magento 2.3 is de laatste versie van TinyMCE geïmplementeerd. Voorheen werd een sterk verouderde versie van TinyMCE gebruikt. In Magento 2.3 werken Magento widgets, Magento variables en de media gallery als TinyMCE plugins.

Message Queue (RabbitMQ) naar Open Source

RabbitMQ is een queueing systeem waarmee taken op de achtergrond kunnen worden uitgevoerd, zodat bezoekers hier niet op hoeven te wachten. Taken als het verzenden van emails of reacties van payment gateways.

Ook admin taken, zoals het doorvoeren van grote promoties die 10000'en producten muteert of massa-acties met betrekking tot de hele catalogus, vallen hieronder. RabbitMQ zorgt dat server resources optimaal worden benut en voorkomt overbelasting

Eerder was RabbitMQ alleen beschikbaar voor Magento Commerce, maar vanaf Magento 2.3 zal het ook beschikbaar zijn voor Magento Open Source. Hiermee verwachten we dat alle modules die asynchrone taken op de achtergrond moeten uitvoeren hiervan gebruik zullen maken, in plaats van gebruik te maken van zelf ontwikkelde queueing systemen.

ElasticSearch wordt Magento Open Source feature

De voorheen alleen voor Magento Commerce (vroeger; Magento Enterprise) beschikbare ElasticSearch is vanaf Magento 2.3 onderdeel van Magento Open Source.

Cache acties configureerbaar per admin gebruiker ACL

Magento ACL (Access Control List) is het systeem waarmee rollen worden toegekend aan Magento admin gebruikers. Vanaf Magento 2.3 zijn acties met betrekking tot het legen van caches toegevoegd aan de ACL, waardoor er betere controle is op welke gebruiker welke Cache gerelateerde actie mag uitvoeren.

Verbeteringen Import/Export

Bugfixes rondom de Import/Export core module.

Google reCaptcha

Google reCaptcha (I'm not a Robot) validatie op de login pagina.

Meer weten over dit onderwerp, of reageren?
Erwin Otten
Erwin Otten
071 744 0084
erwin@reachdigital.nl
contactformulier