Ga naar hoofdinhoud
Diensten
Kick-off in juni?

Shopify kosten; een compleet prijsoverzicht van abonnement- en transactiekosten

Shopify overzicht van prijzen, kosten en transaction fees

Shopify staat bekend als één van de meest aantrekkelijke SaaS e-commerce platforms op de markt, dat veel zaken rondom hosting, beveiliging, performance en updates uit handen neemt. Met zijn capaciteit voor autoscaling leent dit platform zich uitstekend voor e-commerce activiteiten op schaal, en vormt het daarmee een interessante optie voor wie een nieuw of vervangend e-commerce platform wil realiseren.

In dit artikel duiken we diep in de prijsstructuur van Shopify, met een uitgebreide analyse van de kosten en recente wijzigingen in de tarieven. Er wordt bijzondere aandacht besteed aan de Total Cost of Ownership (TCO), een essentiële overweging bij het kiezen voor een e-commerce platform. We geven inzicht in de verschillende factoren die de uiteindelijke kosten van Shopify beïnvloeden, zoals transactie kosten en de Variable Platform Fees die Shopify in rekening brengt. Ten slotte gaan we in op veelgestelde vragen met betrekking tot Shopify prijzen, om je een volledig beeld te geven van de financiële aspecten van het runnen van een Shopify-store.

Om te zorgen dat de informatie relevant en actueel blijft, wordt dit artikel voortdurend bijgewerkt met de laatste informatie over prijswijzigingen.


16 februari 2024
Auteur: Tim Hofman
6 minuten leestijd

Prijsupdate Shopify Plus februari 2024

In februari 2024 kondigde Shopify een prijsverhoging aan voor het Shopify Plus abonnement, waarbij de licentiekosten stegen van €2000 per maand naar €2500 per maand. Een prijsverhoging verhoging van 25%.  Daarnaast werden de ‘Variable Platform Fees’ van Shopify Plus gewijzigd: van 0.25% naar 0.40%. Een prijsverhoging van 60%.

Met de deze prijsverhoging van Shopify Plus in februari 2024, is het prijsverschil tussen shopify kosten van de verschillende plans, zoals Shopify Advanced, dat €499 per maand kost, en Shopify Plus, dat nu €2500 per maand kost, groter geworden. Ondanks dit aanzienlijke prijsverschil blijven de functies en mogelijkheden van beide abonnementen vergelijkbaar, afgezien van B2B features (alleen beschikbaar voor Shopify Plus). Daarnaast bieden beide abonnementen ondersteunen het realiseren van headless e-commerce.

Een belangrijk verschil is echter het aantal winkels dat inbegrepen is bij elk abonnement; Binnen Shopify Advanced valt het realiseren van één store, terwijl met Shopify Plus merchants de mogelijkheid hebben om 10 stores te realiseren.

Variable Platform Fees van Shopify Plus na prijswijziging 2024

Vóór de prijswijziging van Shopify (Plus) in 2024, hanteerde Shopify al een systeem van variabele kosten bovenop de abonnementsprijzen, bekend als Variable Platform Fees. Kortweg: een percentage van de omzet boven een bepaalde omzetgrens.

Voor gebruikers van Shopify Plus werd tot een omzet van €800.000 een vast bedrag van €2500 per maand in rekening gebracht. Bij overschrijding van deze omzetgrens, kwam er een extra toeslag bij van 0.25% over het meerdere (beperkt tot een maximum van €40.000 per maand).

Als onderdeel van de aankondiging van de prijsverhoging in 2024, schrijft Shopify:

At the end of each monthly billing cycle, you'll pay whichever of the following is greater: $2,500 or $2,300, depending on your subscription length, or; A percentage of your monthly sales across online, retail, and B2B:

Dit betekent dat met een verhoogd percentage voor online transacties (D2C: 0.25% → 0.4%) deze omzetgrens veranderd. Binnen het nieuwe tarievenstelsel, geldt dat vanaf februari 2024 een omzet tot €625.000 vrij is van Variable Platform Fees. Daarboven geldt de toeslag van 0,4% op basis van omzet.

Overigens, alleen de online Direct to Consumer (D2C) transacties zijn in prijs verhoogd, de overige transacties, retail (Pinnen in de winkel), of B2B transacties blijven ongewijzigd:

In een overzicht: 

  • D2C transacties: 0.25% → 0.4%
  • ⁠Retail transacties: 0.25% (ongewijzigd)
  • B2B transacties: 0.18% (ongewijzigd)

Het is van belang te benadrukken dat Variable Platform Fees niet hetzelfde zijn als Transaction Fees, bijvoorbeeld kosten voor creditcard betalingen of iDeal betalingen. De transactiekosten (Transaction Fees) variëren per plan en zijn eveneens van toepassing op Shopify Plus.

Eerdere prijsverhogingen van Basic, Shopify en Shopify Advanced

De tarieven voor het Basic Plan, Shopify, Shopify Advanced en Shopify Plus zijn de afgelopen 10 jaar grotendeels ongewijzigd gebleven. Shopify heeft dus geen geschiedenis van het regelmatig aanpassen van shopify prijzen. Begin vorig jaar, januari 2023, zijn er voor het eerst aanpassingen geweest met betrekking tot de maandelijkse kosten van deze abonnementen. Gemiddeld werden de kosten van Shopify met ongeveer 33% verhoogd:

Het Basic plan heeft een prijsstijging van $10 ondergaan, namelijk van $29 per maand naar $39 per maand. Het Shopify plan is verhoogd van $79 per maand naar $105 per maand, en het Advanced plan is gestegen van $299 per maand naar $399 per maand.

Het Shopify Plus plan bleef vorig jaar echter onveranderd en bedroeg toen (nog) €2,000 EUR per maand. De laatste prijswijziging van Shopify Plus bedroeg de aanpassing naar de prijs constructie van nu en was van 2017.

shopify-prijzen.webp

Shopify deelde in 2023 hoe het platform de afgelopen jaren is verrijkt met nieuwe mogelijkheden, functionaliteit en innovaties.

25% korting op Shopify abonnementen bij afsluiten jaarcontract

Basic, Shopify en Shopify Advanced abonnementen zijn maandelijks opzegbaar. Kies je voor een jaarcontract, dan verlies je deze flexibiliteit, maar wordt er een korting toegepast van 25% op de abonnementskosten. Dit betekent bijvoorbeeld voor Shopify Advanced een prijsreductie van €384 per maand naar €289 per maand. Op jaarbasis komt deze korting uit op een reductie van €4608,- naar €3468,-. De prijzen van deze drie Shopify abonnementen zijn onderhevig aan de conversie van USD naar lokale valuta (Euro).

De prijzen van de Shopify abonnementen. Aangezien deze prijzen recentelijk aangepast zijn, blijven ze de komende jaren (2025, 2026 en verder) waarschijnlijk ongewijzigd.

Korting op Shopify abonnement bij een 3-jarig contract

Basic, Shopify en Advanced abonnementen zijn maandelijks opzegbaar, maar Shopify Plus is dat niet. Bij afname van een Shopify Plus abonnement, geldt een minimale contractperiode van één jaar. De prijs bedraagt €2500 p/m, wat neerkomt op €30.000 op jaarbasis. Bij het afsluiten van een 3-jarig contact wordt er een korting toegepast van 8%, waardoor de prijs uitkomt op €2300 per maand of €27.600 op jaarbasis.

Prijzen Shopify transactiekosten met Shopify Payments als betaalprovider

Shopify Payments is de Payment Service Provider ofwel de betaalprovider van Shopify. Shopify Payments is standaard onderdeel van Shopify en biedt een alternatief voor third-party betaalproviders zoals Buckaroo, Mollie, Adyen, Multisafepay of PAY. Anders dan bij een externe betaalprovider, betaal je voor Shopify Payments geen vast maandbedrag.

Met Shopify Payments kun je onder andere iDeal betalingen accepteren voor D2C transacties, transacties in de webshop, maar ook transacties in winkels die verlopen via Shopify POS (de verkooppunt-app). In Nederland is dat dus in letterlijke zin ‘Pinnen’ in de winkel.

Voor het Basic Plan, Shopify en Shopify Advanced worden de volgende transactiekosten gerekend:

Basic

Shopify

Advanced

Europese creditcardtarieven voor online transacties

1,9% + € 0,25 EUR

1,8% + € 0,25 EUR

1,6% + € 0,25 EUR

Online Amex-creditcardtarieven

2,9% + € 0,25 EUR

2,8% + € 0,25 EUR

2,6% + € 0,25 EUR

Online internationale creditcardtarieven

2,9% + € 0,25 EUR

2,8% + € 0,25 EUR

2,6% + € 0,25 EUR

Sofort-tarieven

1,4% + € 0,25 EUR

1,4% + € 0,25 EUR

1,4% + € 0,25 EUR

Bancontact-tarieven

0% + € 0,39 EUR

0% + € 0,39 EUR

0% + € 0,39 EUR

iDEAL-tarieven

0% + € 0,29 EUR

0% + € 0,29 EUR

0% + € 0,29 EUR

Fysieke creditcard-/debetkaart-transactietarieven (Pinnen in de winkel)

1,4% + € 0,00 EUR

1,25% + € 0,00 EUR

1,1% + € 0,00 EUR

Transactiekosten van externe partijen als Shopify Payments niet wordt gebruikt

Transactiekosten van derden zijn kosten die van toepassing zijn als je een externe provider gebruikt.

2%

1%

0,6%

Overzicht van de Shopify transactiekosten tabel (februari 2024)

Zie https://www.shopify.com/nl/prijzen, klik op ‘Volledige lijst met kenmerken’ om de regelmatig veranderende transactiekosten tabel te zien

Is de prijs van Shopify (Plus) onderhandelbaar?

Onderhandelen over de abonnementskosten van Shopify of Shopify Plus is in principe niet mogelijk. Een aantal jaar geleden was er enige ruimte voor onderhandeling over de maandelijkse abonnementskosten, maar deze flexibiliteit is inmiddels verdwenen. Er is mogelijk speelruimte voor gesprekken over de kosten van transaction fees, maar dit is afhankelijk van het succes van jou als merchant. Overleg met jouw Shopify Partner om te verkennen wat de mogelijkheden zijn.

Tevens kan er bespaard worden op abonnementskosten door te tekenen voor een 3-jarig contract. De besparing betreft bij een 3-jarig contract 8% (€2500 → €2300 p/m).

Is Shopify Plus kostentechnisch interessant voor mijn organisatie?

De licentie- of abonnementskosten van Shopify vormen een aanzienlijk deel van de Total Cost of Ownership (TCO) van het te ontwikkelen e-commerceplatform. De Total Cost of Ownership omvat alle kosten voor de ontwikkeling en het onderhoud van het e-commerceplatform gedurende zijn gehele levenscyclus, die gemiddeld tussen de 5 en 10 jaar ligt.

Het berekenen van de Total Cost of Ownership kan uitdagend zijn, maar niet onmogelijk. Dit omvat onder meer:

  • Kosten voor de realisatie en doorontwikkeling van het platform: het ontwikkelen van het Minimum Viable Product (MVP), inclusief ontwerp en techniek, en eventuele verdere ontwikkelingen of versie-updates, vaak weergegeven als een jaarlijks e-commercebudget.
  • Kosten voor externe software, systemen of SaaS-oplossingen: de maandelijkse kosten voor gekoppelde softwarepakketten, zoals boekhoudsoftware, CRM, kassasystemen, marketingtools, etc.
  • Onderhoud en support: kosten voor het verhelpen van bugs, het beantwoorden van vragen, het doorvoeren van updates en het implementeren van beveiligingspatches.
  • Prestatie en schaalbaarheid: tijd besteed aan het meten en verbeteren van de snelheid en softwareoptimalisatie om hoge bezoekerspieken te kunnen verwerken.
  • Hosting: de beschikbaarstelling van het platform, serverkosten en serveronderhoud.
  • Abonnements- of licentiekosten: de maandelijkse of jaarlijkse kosten van de e-commerce software, zoals de kosten van een Shopify-abonnement.

Shopify biedt een schaalbaar platform dat op diverse gebieden ondersteunt, waaronder hosting, beveiliging, schaalbaarheid, prestaties en updates. Deze laatste vier punten uit de lijst vallen binnen de service van Shopify, waardoor de keuze voor Shopify leidt tot een meer transparante TCO.

Om te beoordelen of Shopify Plus vanuit budgettair oogpunt een geschikte keuze is, kan bijvoorbeeld gekeken worden naar IT-budget ten opzichte van omzet. Een algemeen toegepaste richtlijn voor het vaststellen van een IT- en digitaliseringsbudget is een berekening gebaseerd op de jaaromzet. Organisaties besteden hieraan gemiddeld 3-5% procent van hun jaaromzet. In de retail en e-commerce ligt dit gemiddeld iets hoger, met sommige bronnen die spreken over ongeveer 7%. Over alle sectoren heen ligt de uitgave aan innovatie rond de 3-4% van de totale omzet, met uitschieters tot 31% voor technologiebedrijven.

Across all industries, innovation spending is about 3-4% of total revenue, with percentages as high as 31% for technology companies. — ⁠v3c.com

Als de kosten van het Shopify-abonnement, samen met de andere posten in de berekende TCO, binnen dit indicatieve IT-budget vallen, dan is Shopify vanuit budgettair oogpunt een goede keuze. Of het platform ook inhoudelijk aansluit bij de wensen van de organisatie, verkennen we graag in een kennismakingsgesprek.

Meer weten over dit onderwerp, of reageren?
Tim Hofman
Tim Hofman
071 744 0084
tim@reachdigital.nl
contactformulier